Kalorijas skaitīt nav grūti, bet ir nedaudz piņķerīgi. Ja tās tiek skaitītas pirmoreiz, tad var šķist sarežģiti, tomēr es visiem to ieteiktu, jo tiek iegūts labāks priekšstats cik un ko produkti satur un kāds patiesībā ir vajadzīgais (nevis vidējā norma vai šķietamā) un organismam nepieciešamais daudzums.
Sievietei dienā pie pārsvarā sēdoša darba būtu jāuzņem ap 1500 kalorijām, nevis pieņemtās 2000.
Ja mērķis ir samazināt svaru, tad mazāk par 1200 kalorijām arī nav ieteicams, jo tad organismā ieslēgsies ”badošanās” režīms, kas nozīmē, tas pretosies tauku dedzināšanai un process paildzināsies.
Lai veiksmīgi skaitītu kalorijas:
1) iesaku iegādāties virtuves svariņus, lai var katru produktu nosvērt
2) kladē savus mērījumus pierakstīt un tad attiecīgi matemātiski aprēķināt pret kalorijām 100g. Kalorijas jāskatās katram produktam uz paciņas, ja nav meklē blogā vai google. Piem. 1 nomizots burkāns ir 130g (100g ir 38kalorijas) Rēķina 130×38/100 =49kal. Un tā aprēķina kalorijas visiem produktiem, ko ēd un visām sastāvdaļām, ja tiek gatavots kāds ēdiens. Ja tiek gatavots ēdiens vairākām personām. Sākumā nosver, sarēķina visas sastāvdaļas, izrēķina kopējo kaloriju daudzumu visā ēdienā. Un tad atiecīgi nosver savu porciju un matemātiski aprēķina tajā. Piem. 1000g bumbieru ir 570kalorijas. Mana porcija 250g. Rēķina: 250×570/1000 =143kal.
3) lai veiksmīgi turpinātu procesu un to nedaudz atvieglotu, produktiem, kas vairāk tiek ēsti var pieņemt izrēķinātu, vidēju kaloriju daudzumu. Piem. 1 nektarīns ir 84kalorijas. 1 ēdamkarote olīveļļas 70kal. Tomēr, ja grib precīzi aprēķināt, tad gan jāsver un jāreķina no jauna, jo produktu lielums atšķiras, gan ābolu izmēros, gan siera šķēlēs. Un nelielās atšķirības saskaitot dienas beigās var veidot tomēr vērā ņemamu atšķirību.