Uztura līdzekļu savienojamība
- Būtiski ir zināt, kādus uztura līdzekļus drīkst lietot kopā un kādā secībā, bet kādus ēst atsevišķi.
- Ja pēc lēni sagremojama uztura apēd ātri sagremojamo, tad pēdējais ēdiens netiek evakuēts no kuņģa, jo izeju no kuņģa ir slēdzis lēni sagremojamais.
- Nevajadzētu lietot viegli slīdošu ēdienu pirms lēni sagremojamas pārtikas.
- Ēdienus ar savelkošu iedarbību, piemēram, Aivu vai vielas, kas sekmē ēdiena bojāšanos, nevajadzētu lietot pēc ēšanas.
- Ja pēc kāposta apēdīsiet ķiploku, tad vispirms apēstais sapūs.
- Bet pēc piena uzēstais siers sarecinās visu kuņģa saturu.
- Tukšā dūšā apēsts ābols atstāj kuņģi jau pēc 15-20 min, bet apelsīni vēl ātrāk. Ja augļi nonāk kuņģī pēc ēdienreizes, tad tie paliek kuņģī kopā ar pārējo ilgi sagremojamo pārtiku un pēc 20 minūtēm sāk bojāties.
- Katra veida pārtikai nepieciešami savi gremošanas fermenti, tātad, lai pārstrādātu vienu vai otru uzturlīdzekli, ir nepieciešams cits kuņģa sulas sastāvs. Arī citi priekšnosacījumi konkrētā uzturlīdzekļa pārstrādei ir stipri atšķirīgi.
- Olbaltumvielu pārstrādei nepieciešama skāba vide.
- Cieti saturošu produktu sadalīšanās notiek sārmainā vidē, bet skāba vide bremzē attiecīgā fermenta darbību.
- Tāpēc olbaltumvielas un ogļhidrātus labāk neēst vienā ēdienreizē.
- Ogļhidrātus nedrīkst ēst arī kopā ar skābiem produktiem, piemēram, etiķi, citronu, kečupu.
- Uzdzerot maizei tomātu sulu, tiek nomākta siekalu amilāze, kura mutē sašķeļ cieti saturošo maizi.
- Vēl eksistē zarnu gremošanas fāze, kad aizkuņģa dziedzera sula sašķeļ barības putriņu, kas atstājusi kuņģi. Bet pilnīga barības putriņas sadalīšanās tievajās zarnās var notikt tikai pie nosacījuma, ja tā ir pilnvērtīgi sadalījusies jau kuņģī.
- Piemēram, ja apēd ūdenī vārītu biezputru, tad tā vienmērīgi kuņģī sadalās ne pārāk stipras kuņģa sulas ietekmē un ātri virzās no kuņģa ārā.
- Ja biezputru apēd kopā ar gaļu, tad vienlaicīgi nevar izdalīties kuņģa sula, kas derīga abiem produktu tipiem. Tāpēc šāds ēdiens kuņģī paliek pārāk ilgi un atstāj to pilnvērtīgi nesadalīts. Protams, aizkuņģa dziedzera sula to sašķels, bet tas prasīs papildus slodzi aknām, aizkuņģa dziedzerim un tievajām zarnām. Pa to laiku pats ēdājs mocīsies ar “akmeni vēderā”.
- Būtiski, ka cilvēka organismam nepieciešamie derīgie mikroorganismi barojas, galvenokārt, no augu valsts šķiedrām, bet gaļa sekmē pūšanas procesu nosakošas mikrofloras attīstību.
- Cilvēka gremošanas trakts ir orientēts uz augu valsts uzturu: augļiem, graudzālēm, sulīgiem dārzeņiem un zaļumiem. Svarīga nozīme ir tam, kādi mikroorganismi atrodas zarnās. No tiem ir atkarīga balastvielu pārvēršanās vai nu barības vielās, vai toksīnos.
- No mikroorganismiem atkarīga arī pārējo uzturlīdzekļu kvalitatīva pārstrāde. Ja cilvēks pārtiku ēda pareizi, tad rezultāts ir jūtams: fēcēm nav gandrīz nekādas smakas un gāzes arī neveidojas.
- Gaļa, zivis, biezpiens un siers ir ļoti koncentrēti olbaltumvielu produkti. Bez tiem tīri labi var iztikt. Tos nevajadzētu lietot katru dienu.
- Pēc ēšanas vēlams ir kādas piecas minūtes mierīgi pasēdēt pie galda un tad lēnā solī pastaigāt 20 minūtes.
- Pareizi ēdot, zupas nav nepieciešamas. Tāpēc labāk tās nelietot, vai arī pirms cietā uztura ēst biezeņzupas.
- 1. MELONES UN ARBŪZI NESADER AR CITIEM PRODUKTIEM. Jāēd vienas pašas 30 min pirms citiem produktiem. Pārstrādājās organismā 15…30 min.
- 2. PROTEĪNI. Pupas un zirņi, rieksti un sēklas, kokosrieksti un ēdieni kas to satur. Pārstrādājās organismā 4 stundās.
- 3. CIETI SATUROŠIE PRODUKTI. Graudi, kaltētas pupas un zirņi, griķi, ķirbji, kartupeļi. Pārstrādājās organismā 2…3 stundās.
- 4. DĀRZEŅI, ZAĻĀS LAPAS UN ZAĻIE DĪGSTIŅI. Pārstrādājās organismā 2…3 stundās.
- 5. AUGĻU DĀRZEŅI. Kabači, cukini, gurķi, tomāti, pipari. Pārstrādājās organismā 2…3 srundas.
- 6. SKĀBIE AUGĻI. Skābie āboli, ķirši, vīnogas, plūmes un dzērvenes, citrusaugļi,ananāss, granātāboli, avenes, zemenes. Pārstrādājās organismā 1…1,5 stundas.
- 7. SALDSKĀBIE AUGĻI. Saldie āboli, ķirši, vīnogas, plūmes un aprikozes, persiki, nektarīni,ogas, svaigas vīģes, guava, mango, bumbieri, papaija. Pārstrādājās organismā 1,5…2 stundās.
- 8. SALDIE AUGĻI. Banāni, dateles, persimons jeb hurma, visi žāvētie augļi un ogas. Pārstrādājās organismā 3…4 stundas.
- CITRONS UN AVOKĀDO sader ar visām produktu grupām izņemot MELONES UN ARBŪZUS, kuri nesader ne ar vienu grupu tādēļ jāēd atsevišķi.
- ŽĀVĒTOS AUGĻUS nav ieteicams ēst ja jūs veicat organisma intensīvu attīrīšanu.
- Ja jūs ēdat produktus termiski nepārstrādātus VISAS GRUPAS IZŅEMOTMELONES IESPĒJAMS KOMBINĒT.
- Ja vēlaties veikt intensīvu organisma attīrīšanu būtu vēlams produktus no dažādām grupām NEJAUKT VIENĀ ĒDIENREIZĒ.